Voor zorgprofessionals

“Dokter, ik gebruik de medicijnen maar zit niet lekker in mijn vel”

Over de ontwikkeling van Mijn Schildklierwijzer

Mijn Schildklierwijzer is ontwikkeld vanuit een samenwerking van experts:

 • dr. Koos Brouwers, klinisch farmacoloog aan de Universiteit Groningen
 • Erik-Jan Verburg, internist-endocrinoloog Waterlandziekenhuis /Westfriesgasthuis
 • Johan Meinardi, internist-endocrinoloog Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen
 • Sjoerd van Thiel, internist-endocrinoloog Amphia Ziekenhuis
 • Verpleegkundig specialisten:
  • Miranda Boom, CWZ Nijmegen
  • Herma Westerhof-van Wijnen ISALA
  • Sandy van de Klundert, Albert Schweitzer ziekenhuis

Mijn schildklierwijzer is financieel mogelijk gemaakt door Goodlife Pharma BV.

Voor wie is Mijn Schildklierwijzer?

 • Het afstemmen van een behandeling op de persoonlijke situatie van uw patiënt is maatwerk. Zowel u als behandelaar als uw patiënt spelen daarbij een fundamentele rol.
  Mijn Schildklierwijzer is voor patiënten die het schildkliermedicijn levothyroxine gebruiken en meer grip willen krijgen op de behandeling.
 • Mijn Schildklierwijzer bestaat uit 10 vragen om de persoonlijke situatie van de patiënt in kaart te brengen. Meer informatie over wat van invloed kan zijn op de patiënt vindt u in de vier blokken op de homepage.
 • Door het invullen van Mijn Schildklierwijzer en achtergrondinformatie kan uw patiënt zich goed voorbereiden op een gesprek met u, en zelf bijdragen aan het verbeteren van de behandeling. Patiënt empowerment kan helpen uw patiënt nog beter te behandelen.
 • Mijn Schildklierwijzer helpt uw patiënt beter te begrijpen wat van invloed kan zijn op het resultaat van de behandeling. Hij wordt zich beter bewust van hoe hij zich voelt en krijgt meer grip op de situatie, zodat u met uw patiënt de juiste keuzes kunt maken.
Levothyroxinebehandeling is maatwerk. Uw kennis en inzicht, en ook uw patiënt, spelen daarbij een cruciale rol!

Waarom Mijn Schildklierwijzer?

Bij patiënten met hypothyreoïdie is de juiste medicatie soms moeilijk in te stellen:

 • 35-60 procent van de patiënten reageert hormonaal onvoldoende op levothyroxine therapie. 1,2,3
 • 38 procent van de mensen die levothyroxine gebruiken voelt zich niet goed genoeg om activiteiten te ontplooien en te sporten. 4
 • 15 procent van de patiënten die worden behandeld met levothyroxine, heeft normale hormoonwaarden, maar houdt last van klachten en zit niet goed in zijn vel. 5,6,7,8

De wijze van opname van levothyroxine en de persoonlijke situatie van uw patiënt kunnen verklaren waarom de behandeling van hypothyreoïdiepatiënten niet altijd naar wens verloopt. 9

35-60 procent van de hypothyreoïdiepatiënten reageert hormonaal onvoldoende op zijn schildkliermedicijn

Het gebruik van Mijn Schildklierwijzer bij een behandelplan

U kunt Mijn Schildklierwijzer gebruiken voor het eerste consult of tijdens de behandeling.

In de meeste gevallen heeft u, op basis van de diagnose, de juiste medicatie, en een passende dosering en vorm van de werkzame stof levothyroxine gekozen.

Soms duurt het lang voordat uw patiënt goed ingesteld is. Hij kan klachten houden of zich, ondanks normale schildklierhormoonspiegels, niet goed voelen. U maakt dan samen met hem een nieuw behandelplan.

Door het invullen van Mijn Schildklierwijzer weten de patiënten welke factoren van invloed kunnen zijn op hun levothyroxine behandeling. Dit kan handig zijn voordat de behandeling begint of als klachten zich voordoen:

Soms is de oplossing eenvoudig: een advies over het inname-moment van de medicatie kan al verbetering geven. Maar wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een aandoening die de opname beïnvloedt, of als er blijvende klachten zijn, geeft Mijn Schildklierwijzer uw patiënt ook praktische tips hoe hiermee om te gaan.

Mijn Schildklierwijzer stimuleert uw patiënt om, voorafgaand aan ieder gesprek met u, relevante informatie te lezen en een persoonlijk profiel te maken dat hij kan uitprinten en meenemen.

Uw patiënt kan een persoonlijk profiel van Mijn Schildklierwijzer uitprinten en meenemen naar het volgend gesprek met u.

Het 8-stappenplan bij moeilijk instelbare hypothyreoïdie

Bij het samenstellen van Mijn Schildklierwijzer is gebruik gemaakt van recent onderzoek dat gepubliceerd is in peer-reviewed journals. Het gepubliceerde 8-stappenplan ter preventie van onnodige optitratie bij moeilijk instelbare hypothyreoïdie 3,7 is als volgt opgebouwd:

Onderzoeksfase:
1. Bevestig de diagnose en de laboratoriumresultaten.
2. Vraag de patiënt naar zijn compliance.
3. Controleer de medicatie: dosering, inhoud verpakking en bewaarcondities.
4. Vraag hoe de medicatie ingenomen wordt. Gelijktijdige inname met voeding, supplementen, koffie, co-medicatie kan de absorptie verlagen.
5. Evalueer of er sprake is van malabsorptie en comorbide gastro-intestinale (GI) stoornissen, zoals H. Pylori infectie of coeliakie.
6. Overweeg een toegenomen turnover of excretie als gevolg van medicatie (bijv. kinase inhibitors), nefrotisch syndroom of zwangerschap.
7. Indien geen contra-indicaties voor hoge dosis LT4 (check ECG), voer eventueel een thyroxine absorptie test uit.

Behandelfase:
8. Behandel de patiënt holistisch en als individu.

Bronvermeldingen

1. Taylor PN et al. Falling treshold for treatment of borderline elevated thyrotropin levels-balancing benefits and risks: evidence from a large community-based study. JAMA Intern Med 2014; 174: 32-39.
2. Somwaru LL et al. High frequency of and factors associated with thyroid hormone over-replacement and under-replacement in men and women aged 65 and over. J Clin Endocrinol Metab 2009; 94: 1342-45.
3. Centanni M et al. Diagnosis and management of treatment-refractory hypothyroidism: an expert consensus report. J Endocrinol Invest 2017; Jul 10; doi: 10.1007/s40618-017-0706-y [Epub ahead of print].
4. NIVEL 2017 Gevolgen van het tekort aan Thyrax Duotab voor patiënten, www.nivel.nl/nl/thyrax
5. Peterson S. Et al – Is a Normal TSH Synonymous with “Euthyroidism” in Levothyroxine Monotherapy? J Clin Endocrinol Metab 10.1210/jc.2016-2660; nederlandse samenvatting: www.schildklier.nl/nieuws/43-nieuws/354-onderzoek-vs-ondanks-normale-waarden-voelt-patient-zich-ziek
6. Saravanan P et al. Psychological well-being in patients on ‘adequate’ doses of l-thyroxine: results of a large, controlled community-based questionnaire study. Clin Endocrinol 2002; 57: 577-585.
7. Chaker L et al. Hypothyroidism. The Lancet 2017; 390: 1550-1562.
8. Peeters R, Wetenschap, Endocrinologie mrt 2016
9. Brouwers JRBJ, Wolffenbuttel BHR. Levothyroxine-substitutie: de kunst van het doseren. Modern Medicine oktober 2016.