Copyright © 2025 Mijnschildklierwijzer · Privacyverklaring · Contact informatie
De opname van uw schildkliermedicijn in het maag/darmkanaal kan verstoord worden door gelijktijdig gebruik van multivitaminen, magnesium, calcium of ijzertabletten, maar ook door koffie en soja producten. Vertel daarom uw arts en apotheker wat u gebruikt. Neem uw medicijn minimaal een half uur voor het ontbijt in en voorkom gelijktijdige inname met bijvoorbeeld koffie, andere medicijnen of voedingssupplementen. Vraag om een duidelijke instructie van uw behandelaar. Als u klachten blijft houden, bespreek deze. Er kan iets met uw maag/darmkanaal aan de hand zijn, of u gebruikt andere medicijnen, die de opname lastig maken. Ook bestaat de mogelijkheid om uw dosering aan te passen, of een ander merk of toedieningsvorm te overwegen. U kunt met uw behandelaar bespreken wat er aan de hand is en wat voor u de beste opties zijn om meer grip te krijgen op uw behandeling.
De volgende aandoeningen of situaties kunnen de opname van of behoefte aan schildklierhormoon beïnvloeden:
Het is belangrijk uw andere aandoeningen, uw oudere leeftijd of een zwangerschap met uw behandelaar te bespreken. Als u klachten houdt, zal hij/zij onderzoeken waar dit verder nog aan zou kunnen liggen. Er kan iets anders aan de hand zijn, of u gebruikt andere medicatie, die de opname lastig maakt. Als u klachten blijft houden, is het belangrijk dit te bespreken met uw behandelaar en wat voor u mogelijke oplossingen zijn. In sommige gevallen kan het voor uw behandelaar een optie zijn om uw dosering aan te passen, of een ander merk of toedieningsvorm te overwegen. Samen kunt u op zoek gaan naar meer grip op uw behandeling.
De opname van het medicijn in maag en darm kan langzamer zijn doordat er in uw medicijn vul- en hulpstoffen zitten, zoals lactose of maiszetmeel. Welke vul- en hulpstoffen er in uw medicijn zitten, vindt u in de bijsluiter. Deze stoffen moeten ook door uw maag en darm worden opgenomen. Als u klachten heeft, maak dan een afspraak met uw behandelaar. Hij/zij zal met u onderzoeken waar dit aan zou kunnen liggen. Mogelijk bent u overgevoelig voor de vul- en hulpstoffen. Ook kan er iets met uw maag/darmkanaal aan de hand zijn, of gebruikt u andere medicatie die de opname lastig maakt. In sommige gevallen kan het een optie zijn uw dosering aan te passen, of een ander merk of toedieningsvorm te overwegen. U kunt dit met uw behandelaar bespreken. De Schildklier Organisatie Nederland houdt een overzicht bij van hulp- en vulstoffen per schildkliermedicijn.
Het effect van uw schildkliermedicijn kan worden beïnvloed door één of meer van de volgende medicijnen:
Vaak is er iets aan te doen, dus u kan dit het beste met uw behandelaar bespreken. Uw behandelaar kan adviseren uw schildkliermedicijn minimaal een half uur voor inname van uw andere medicijnen in te nemen. De anti-conceptiepil kan zorgen voor een grotere behoefte aan schildklierhormoon. Mogelijk heeft u een aandoening die de opname van uw schildkliermedicijn lastig maakt. Als u klachten blijft houden, is het belangrijk dit te bespreken met uw behandelaar en wat voor u mogelijke oplossingen zijn. In sommige gevallen kan het voor uw behandelaar een optie zijn om uw dosering aan te passen, of een ander merk of toedieningsvorm te overwegen. Samen kunt u op zoek gaan naar meer grip op uw behandeling.
De opname van uw schildkliermedicijn in het maag/darmkanaal kan verstoord worden door gelijktijdig gebruik van voeding, koffie, of supplementen zoals calcium of ijzer. Meld bij uw arts en apotheek wat u gebruikt. Deze kan u dan adviseren om uw schildkliermedicijn bijvoorbeeld op een lege maag in te nemen, minimaal een half uur voor het ontbijt, koffie en supplementen. Als u klachten houdt, is het aan te raden deze te bespreken. Er kan iets met uw maag/darm kanaal aan de hand zijn. Gebruikt u andere medicatie, dan kan dat de opname van uw schildkliermedicijn vertragen. Ook bestaat de mogelijkheid om uw dosering aan te passen, of een ander merk of toedieningsvorm te overwegen. U kunt met uw behandelaar bespreken wat er aan de hand is en wat voor u de beste opties zijn om meer grip te krijgen op uw behandeling.
De opname van uw schildkliermedicijn in het maag/darmkanaal kan verstoord worden door gelijktijdig gebruik van voeding, koffie, of supplementen zoals calcium of ijzer. Meld bij uw arts en apotheek wat u gebruikt. Deze kan u dan adviseren om uw schildkliermedicijn bijvoorbeeld op een lege maag in te nemen, minimaal een half uur voor het ontbijt, koffie en supplementen. Als u klachten houdt, is het aan te raden deze te bespreken. Er kan iets met uw maag/darm kanaal aan de hand zijn. Gebruikt u andere medicatie, dan kan dat de opname van uw schildkliermedicijn vertragen. Ook bestaat de mogelijkheid om uw dosering aan te passen, of een ander merk of toedieningsvorm te overwegen. U kunt met uw behandelaar bespreken wat er aan de hand is en wat voor u de beste opties zijn om meer grip te krijgen op uw behandeling.
Goed gebruik van uw medicijn houdt onder andere in dat u alle voorgeschreven tabletten/capsules iedere dag op een vast tijdstip inneemt. Regelmaat in dag- en slaapritme is ook belangrijk. Houd rekening met koffie en andere middelen die de opname van uw medicijn kunnen verstoren. Kies een moment op de dag dat prettig is, vraag een familielid u te herinneren, zet het in uw agenda of zet een alarm. Ook zijn er verschillende apps beschikbaar om u te helpen herinneren. Bespreek de inname van de medicatie met uw behandelaar als er vragen of klachten zijn, en wat de beste opties zijn om meer grip te krijgen op uw behandeling. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.
Wat is het individuele setpoint? Dit is uw eigen optimale waarde van twee hormonen, die door uw schildklier (T4) en uw hersenen (TSH) worden gemaakt. Het setpoint is soms pas na langere tijd behandelen vast te stellen. Uw medicijn werkt dan goed en u voelt zich beter. Neem contact op met uw behandelaar als u zich niet goed voelt. Er is vaak meer aan te doen dan u denkt. Door de behandeling aan te passen aan uw persoonlijke situatie komt u vaak dichter bij uw setpoint uit. Uw behandelaar kan overwegen de dosis aan te passen of bijvoorbeeld een ander merk of andere toedieningsvorm adviseren. Of kan u de weg wijzen naar meer gespecialiseerde hulp.
Hoe en wanneer u de medicijnen inneemt kan van invloed zijn. Het tegelijk innemen met ontbijt, koffie, of bepaalde middelen kan de opname van uw schildkliermedicijn verstoren. Het werkt vaak beter als u uw medicijn dagelijks op een vast moment inneemt. Als de klachten aanhouden, kunt u in overleg met uw behandelaar ook onderzoeken of een andere dosering kan helpen. Misschien kan een ander merk of een andere toedieningsvorm voor u nog een optie zijn. Ga ermee aan de slag om het uit te zoeken.
Bespreek uw situatie met uw behandelaar, en ga met hem/haar onderzoeken wat de oorzaak kan zijn. Het kan liggen aan hoe u het medicijn gebruikt, of het kan een lichamelijke of psychische oorzaak hebben. Ook kan het komen doordat u sinds kort een ander merk medicijn gebruikt. Het doel is om uw schildklierhormonen op een normaal niveau te krijgen, wat soms even kan duren, en dat u zich zo goed mogelijk voelt. Heeft u klachten, dan is het van belang aan de bel te trekken. Het is in veel gevallen mogelijk om uw situatie te verbeteren.
Als u uw behandeling went te verbeteren is het goed om deze 3 vragen te stellen en het overzicht van uw antwoorden op alle vragen bij de hand te hebben. Zo krijgt de arts en uzelf inzicht in uw persoonlijke situatie. Samen kunt u vervolgens onderzoeken en beslissen wat er nodig en mogelijk is om meer grip te krijgen en uiteindelijk uw persoonlijke doel te bereiken. De 3 vragen zijn:
Bent u na het gesprek nog op zoek naar andere mogelijkheden, dan kunt u contact opnemen met de Schildklier Organisatie Nederland voor tips of een specialist bij u in de buurt.
Voor zorgprofessionals
“Dokter, ik gebruik de medicijnen maar zit niet lekker in mijn vel”
Over de ontwikkeling van Mijn Schildklierwijzer
Mijn Schildklierwijzer is ontwikkeld vanuit een samenwerking van experts:
Mijn schildklierwijzer is financieel mogelijk gemaakt door Goodlife Pharma BV.
Voor wie is Mijn Schildklierwijzer?
Mijn Schildklierwijzer is voor patiënten die het schildkliermedicijn levothyroxine gebruiken en meer grip willen krijgen op de behandeling.
Levothyroxinebehandeling is maatwerk. Uw kennis en inzicht, en ook uw patiënt, spelen daarbij een cruciale rol!
Waarom Mijn Schildklierwijzer?
Bij patiënten met hypothyreoïdie is de juiste medicatie soms moeilijk in te stellen:
De wijze van opname van levothyroxine en de persoonlijke situatie van uw patiënt kunnen verklaren waarom de behandeling van hypothyreoïdiepatiënten niet altijd naar wens verloopt. 9
35-60 procent van de hypothyreoïdiepatiënten reageert hormonaal onvoldoende op zijn schildkliermedicijn
Het gebruik van Mijn Schildklierwijzer bij een behandelplan
U kunt Mijn Schildklierwijzer gebruiken voor het eerste consult of tijdens de behandeling.
In de meeste gevallen heeft u, op basis van de diagnose, de juiste medicatie, en een passende dosering en vorm van de werkzame stof levothyroxine gekozen.
Soms duurt het lang voordat uw patiënt goed ingesteld is. Hij kan klachten houden of zich, ondanks normale schildklierhormoonspiegels, niet goed voelen. U maakt dan samen met hem een nieuw behandelplan.
Door het invullen van Mijn Schildklierwijzer weten de patiënten welke factoren van invloed kunnen zijn op hun levothyroxine behandeling. Dit kan handig zijn voordat de behandeling begint of als klachten zich voordoen:
Soms is de oplossing eenvoudig: een advies over het inname-moment van de medicatie kan al verbetering geven. Maar wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een aandoening die de opname beïnvloedt, of als er blijvende klachten zijn, geeft Mijn Schildklierwijzer uw patiënt ook praktische tips hoe hiermee om te gaan.
Mijn Schildklierwijzer stimuleert uw patiënt om, voorafgaand aan ieder gesprek met u, relevante informatie te lezen en een persoonlijk profiel te maken dat hij kan uitprinten en meenemen.
Uw patiënt kan een persoonlijk profiel van Mijn Schildklierwijzer uitprinten en meenemen naar het volgend gesprek met u.
Het 8-stappenplan bij moeilijk instelbare hypothyreoïdie
Bij het samenstellen van Mijn Schildklierwijzer is gebruik gemaakt van recent onderzoek dat gepubliceerd is in peer-reviewed journals. Het gepubliceerde 8-stappenplan ter preventie van onnodige optitratie bij moeilijk instelbare hypothyreoïdie 3,7 is als volgt opgebouwd:
Onderzoeksfase:
1. Bevestig de diagnose en de laboratoriumresultaten.
2. Vraag de patiënt naar zijn compliance.
3. Controleer de medicatie: dosering, inhoud verpakking en bewaarcondities.
4. Vraag hoe de medicatie ingenomen wordt. Gelijktijdige inname met voeding, supplementen, koffie, co-medicatie kan de absorptie verlagen.
5. Evalueer of er sprake is van malabsorptie en comorbide gastro-intestinale (GI) stoornissen, zoals H. Pylori infectie of coeliakie.
6. Overweeg een toegenomen turnover of excretie als gevolg van medicatie (bijv. kinase inhibitors), nefrotisch syndroom of zwangerschap.
7. Indien geen contra-indicaties voor hoge dosis LT4 (check ECG), voer eventueel een thyroxine absorptie test uit.
Behandelfase:
8. Behandel de patiënt holistisch en als individu.
Bronvermeldingen
1. Taylor PN et al. Falling treshold for treatment of borderline elevated thyrotropin levels-balancing benefits and risks: evidence from a large community-based study. JAMA Intern Med 2014; 174: 32-39.
2. Somwaru LL et al. High frequency of and factors associated with thyroid hormone over-replacement and under-replacement in men and women aged 65 and over. J Clin Endocrinol Metab 2009; 94: 1342-45.
3. Centanni M et al. Diagnosis and management of treatment-refractory hypothyroidism: an expert consensus report. J Endocrinol Invest 2017; Jul 10; doi: 10.1007/s40618-017-0706-y [Epub ahead of print].
4. NIVEL 2017 Gevolgen van het tekort aan Thyrax Duotab voor patiënten, www.nivel.nl/nl/thyrax
5. Peterson S. Et al – Is a Normal TSH Synonymous with “Euthyroidism” in Levothyroxine Monotherapy? J Clin Endocrinol Metab 10.1210/jc.2016-2660; nederlandse samenvatting: www.schildklier.nl/nieuws/43-nieuws/354-onderzoek-vs-ondanks-normale-waarden-voelt-patient-zich-ziek
6. Saravanan P et al. Psychological well-being in patients on ‘adequate’ doses of l-thyroxine: results of a large, controlled community-based questionnaire study. Clin Endocrinol 2002; 57: 577-585.
7. Chaker L et al. Hypothyroidism. The Lancet 2017; 390: 1550-1562.
8. Peeters R, Wetenschap, Endocrinologie mrt 2016
9. Brouwers JRBJ, Wolffenbuttel BHR. Levothyroxine-substitutie: de kunst van het doseren. Modern Medicine oktober 2016.
Bekijk nu het on-demand webinar
Schildklierproblematiek in de Huisartsenpraktijk
met dr. Tummers - de Link van Wijngaarden
Dosering en gebruik
van uw geneesmiddel
Opname door maag
en darmkanaal
Tijdstip,
koffie en voeding
Leefstijl en
persoonlijke factoren