Over de schildklier

Meer weten over een traag werkende schildklier

Wanneer de schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt, heet dat hypothyreoïdie, oftewel een traag werkende schildklier. Hypothyreoïdie kan tijdelijk zijn, maar meestal is het blijvend. De aandoening wordt vaak veroorzaakt door een auto-immuunziekte. Dat is een ziekte waarbij bepaalde stoffen in je lichaam ervoor zorgen dat de schildklier onvoldoende hormoon aanmaakt. Een traag werkende schildklier kan ook ontstaan na een operatie, of door de behandeling van een andere (schildklier)aandoening, bijvoorbeeld met radioactief jodium. Soms is hypothyreoïdie aangeboren.

Voor meer informatie over de schildklier en de behandeling ga naar www.schildklier.nl U kunt contact opnemen met de Schildklier Organisatie Nederland voor tips of een specialist bij u in de buurt.

De behandeling van een traag werkende schildklier

Een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) wordt meestal behandeld met medicijnen waar het schildklierhormoon levothyroxine (LT4) in zit.

De keuze voor een specifiek middel is gebaseerd de huidige behandelrichtlijnen en uw persoonlijke situatie. Uw behandelaar controleert na verloop van tijd met een bloedtest of het medicijn uw schildklierhormoon tot een normaal niveau heeft gebracht.

Er staan momenteel achtenzeventig middelen geregistreerd met als werkzaam bestanddeel levothyroxine, verdeeld over tien merken.

De meeste middelen zijn in tabletvorm. Levothyroxine is ook als zachte capsule (gelvorm) en als drankje beschikbaar. Per merk verschilt niet alleen de vorm maar veelal ook de exacte dosering levothyroxine en het aantal hulp -en vulstoffen.

Raadpleeg de bijsluiter van uw medicijn op www.geneesmiddeleninformatiebank.nl.

Dosering in microgram:   0.013 0.025 0.050 0.075 0.088 0.100 0.112 0.125 0.137 0.150 0.175 0.200
Merk/fabrikant                            
Thyrax Duotab   x       x       x    
Eltroxin     x     x            
Euthyrox   x x x x x x x x x x x
Levothyroxine CF   x x x   x   x   x x x
Levothyroxine Uni-Pharma   x x x   x            
Levothyroxine Nycomed     x     x            
Tirosint zachte capsules x x x x x x x x x x x x
Levothyroxine-natrium Teva   x x x x x x x  x x x x
Thevier   x x x x x x x  x x x x
Thyrofix   x x x   x            
Levothyroxine-natrium Teva (drank, dosering per 5 ml)   x x     x            

Bron: www.schildklier.nl/schildklier/medicatie/levothyroxine-preparaten