Opname door maag en darmkanaal

Hoe weet ik of mijn schildkliermedicijn vertraagd door de maag/darm wordt opgenomen?

Bij een vertraagde opname van uw schildkliermedicijn kunnen de klachten, die verband houden met uw schildklieraandoening, terugkomen of u kunt anders gaan reageren op uw medicijn. Bij overstap naar een andere tablet kan de opname van het schildklierhormoon langzamer zijn doordat er andere vul- en hulpstoffen inzitten. Ook bij specifieke aandoeningen, medicijnen of supplementen zoals calcium- of ijzer, kan vertraagde opname optreden. Als u klachten houdt, onderzoek dan met uw behandelaar of dit komt door vertraagde opname. Bespreek met uw behandelaar verschillende oorzaken en oplossingen.

Wat voor gevolgen heeft langzame maag/darm opname van het schildkliermedicijn voor mij?

Bij langzame of vertraagde opname in uw maag of darm kan het langer duren voordat uw schildkliermedicijn door het lichaam wordt opgenomen. Het effect van uw medicijn kan daardoor langer op zich laten wachten of anders zijn. Als u klachten houdt, onderzoek dan met uw behandelaar of dit komt door vertraagde opname. Bespreek met uw behandelaar verschillende oorzaken en oplossingen.

Wat kan ik zelf doen om de opname via de maag/darm zo goed mogelijk te laten verlopen?

Gebruik van medicijnen (onder andere maagzuurremmers), supplementen met mineralen en koffie kan de opname verminderen. Zorg dat u voldoende tijd houdt tussen de inname van uw schildkliermedicijn en alles wat de opname kan verstoren. Als u klachten blijft houden, bespreek deze dan met uw behandelaar. Hij zal onderzoeken waar dit aan zou kunnen liggen. Mogelijk heeft u een aandoening die de opname lastig maakt, heeft u een andere dosering nodig, of kan uw behandelaar bijvoorbeeld een ander merk of andere toedieningsvorm adviseren. Daarnaast is regelmaat en inname op eenzelfde tijdstip belangrijk.

Ik heb suikerziekte. Wat kan dit voor gevolgen hebben voor het gebruik van mijn schildkliermedicijn?

Mensen met suikerziekte (diabetes) hebben mogelijk een vertraagde opname van medicijnen en voedingsstoffen in het maag- en darmkanaal omdat er sprake kan zijn van een vertraagde maagontlediging. We adviseren u in overleg met uw behandelaar te bespreken wanneer u het best uw medicijnen kunt innemen.

Welke aandoeningen geven er een verstoorde of verminderde opname in maag/darm?

Aandoeningen die een verstoorde opname van uw schildkliermedicijn kunnen geven zijn aandoeningen van de maag en darmen zoals Helicobacter Pylori infectie en coeliakie. Verder komt verminderde opname bij ouderen, patiënten met suikerziekte of patiënten met overgevoeligheid voor hulp- en vulstoffen die in tabletten zitten ook voor. Ook gelijktijdige inname met koffie, voeding, multivitaminen of maagzuurremmers kan de opname verminderen.

Wat kan ik doen ik als ik andere medicijnen gebruik zoals maagzuurremmers, calcium-of ijzertabletten of H2-receptorantagonisten?

Andere medicijnen zoals maagzuurremmers, calcium-of ijzertabletten of H2-receptorantagonisten kunnen de opname van uw schildkliermedicijn vertragen. Als u dergelijke medicijnen gebruikt en klachten hebt, kunt u het tijdstip van inname van uw medicijnen veranderen op advies van de arts en/of apotheker. Het is belangrijk dat er voldoende tijd tussen uw schildkliermedicatie en de andere medicijnen zit. Het advies is meestal minimaal 2 uur, of er wordt minimaal 4 uur geadviseerd. Volg altijd het advies in de bijsluiter en uw behandelaar. Blijft u klachten houden, overleg dan met uw behandelaar. Hij zal onderzoeken waar dit aan zou kunnen liggen. Mogelijk heeft u een aandoening die de opname lastig maakt, heeft u een andere dosering nodig, of kan uw behandelaar bijvoorbeeld een ander merk of andere toedieningsvorm adviseren.

Kan ik mijn medicijn tegelijk innemen met voedingssupplementen zoals magnesium, ijzer, calcium of multivitaminen met mineralen?

Supplementen, zoals calcium-of ijzertabletten of multi-supplementen waar ijzer en calcium in hoge dosering inzitten, kunnen de opname van uw schildkliermedicijn vertragen. Als u dergelijke supplementen gebruikt en klachten hebt, kunt u het tijdstip van inname van uw medicijnen veranderen op advies van de arts en/of apotheker. Het is belangrijk dat er voldoende tijd tussen uw inname van de schildkliermedicatie en de supplementen zit. Het advies is meestal minimaal 2 uur, of er wordt minimaal 4 uur geadviseerd. Volg altijd het advies in de bijsluiter en uw behandelaar. Blijft u klachten houden, overleg dan met uw behandelaar. Hij zal onderzoeken waar dit aan zou kunnen liggen. Mogelijk heeft u een aandoening of slikt u medicatie die de opname lastig maakt, heeft u een andere dosering nodig, of kan uw behandelaar bijvoorbeeld een ander merk of andere toedieningsvorm adviseren.