Zelftest Kwaliteit van Leven

Deze zelftest wordt aanbevolen door verpleegkundig specialist Miranda Boom (Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen). Zij legt uit hoe het werkt.

Bij een te langzaam werkende schildklier is een juiste persoonlijke instelling op schildkliermedicatie belangrijk, om je zo optimaal mogelijk te kunnen voelen met zo min mogelijk klachten.

Tijdens het proces van instellen van medicatie is het belangrijk om regelmatig, liefst per week, bij te houden hoe je je voelt. Dat kun je doen met de Zelftest Kwaliteit van Leven.

Download de test en houd per week bij hoe je scoort op de verschillende items, zoals vermoeidheid, stemming, geheugen en dagelijkse activiteiten. Je kunt het eventueel ook bijhouden op een kalender of in de notities van je telefoon.

Denk per item niet te lang na over het cijfer, volg wat het eerste in je opkomt en noteer dat. Richt je op de items op de lijst. Er zijn natuurlijk allerlei oorzaken die van invloed kunnen zijn op je welzijn, zoals een vakantie of een stressvolle periode. De ervaring leert dat deze lijst met meer algemeen omschreven items, je kan helpen om grip te krijgen op je klachten.

Bespreek deze cijfers tijdens de afspraak met je behandelaar. Bekijk samen of er een verschil ontstaan is na aanpassing van medicatie. Gaat het beter of juist slechter op bepaalde items? Zo kun je samen ontdekken welke TSH-waarde het beste bij jou past en welke dosering medicatie daarbij hoort.