Leefstijl en persoonlijke factoren

Mijn vermoeidheid en gebrek aan energie hebben impact op mijn werk en sport. Wat kan ik hieraan doen?

Mensen met een schildklieraandoening hebben vaak last van vermoeidheid. Dit kan zelfs impact hebben op werk (minder productief of zelfs een “burn out”) en sporten. Het is belangrijk dat u uw grenzen leert kennen. Zorg voor een omgeving waarin u intensieve momenten kunt afwisselen met rust. Hebt u veel te doen, probeer dan goed te doseren. Voorkom piekbelasting. Beschrijf wat en waar u iets doet. Vervolgens bekijkt u welke onderdelen veel en welke weinig energie kosten. Zo kunt u een dag- of weekschema maken, waarmee u beter kunt kiezen wat u wel en niet kunt doen. Blijf in beweging en bespreek uw klachten met uw behandelaar en zoek eventueel een lifestyle coach.

Ik wil overgaan op een ander dieet. Waar moet ik op letten? Mag ik bijvoorbeeld soja en jodium?

Wilt u gezonder gaan eten of afvallen, bespreek dit dan met uw behandelaar. Hij kan u naar een diëtist doorverwijzen. Slikt u een schildkliermedicijn, dan is het bijvoorbeeld beter geen sojaproducten te nemen. Het effect is het grootste als u soja tegelijk met uw medicatie inneemt. Maar ook enkele uren na inname kan soja invloed hebben op de opname van uw medicijn. Het nemen van extra jodium is niet nodig als u wordt behandeld voor uw schildklieraandoening. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben juist meer jodium nodig. U krijgt voldoende jodium binnen door het eten van brood, vis, melk en eieren of uw medicatie. Zorg verder voor een gebalanceerd dieet.

Ik wil graag snel afvallen. Hoe kan ik dit verantwoord doen?

Zelfs wanneer je genoeg schildklierhormonen aanmaakt dankzij je medicatie, is de kans aanwezig dat je niet snel afvalt. Dit kan te maken hebben met je metabolisme. Het is dan ook raadzaam om, na overleg met je behandelaar, je metabolisme te verhogen. Met een verhoogde metabolisme verbrand je meer calorieën in ruststand. Een aantal tips om zelf je metabolisme te verhogen:

  • Eet drie tot zes maaltijden per dag
  • Eet genoeg calorieën (ga dus niet minder eten dan je op een dag nodig hebt)
  • Drink veel water
  • Bouw spiermassa op
  • Slaap genoeg

Een streng dieet volgen, zoals een crashdieet, is voor mensen met schildklierklachten vaak geen goed idee. Je krijgt dan te weinig calorieën binnen en dit kan je stofwisseling verlagen. Zeker wanneer je door je schildklierklachten al een verlaagde stofwisseling hebt, is het lastig om af te vallen wanneer je een streng dieet volgt. Raadpleeg je behandelaar of een diëtist.

Ik kan zonder sporten prima op gewicht blijven. Is sporten dan wel nodig?

Sommige mensen kunnen zonder sporten prima op gewicht blijven. Maar voor mensen die problemen hebben met hun schildklier, is niet sporten eigenlijk geen optie. Bewegen is ontzettend belangrijk, om je metabolisme te verhogen en om genoeg te verbranden. Een paar keer per week sporten draagt bovendien bij aan je algehele gezondheid en welbevinden. Wil je advies welke vorm van sporten het beste bij jou past, bespreek dit met je behandelaar.

Ik doe aan cardio sport/fitness, maar val niet af. Hoe kan dit komen?

Als je een traag werkende schildklier hebt, kan het zo zijn dat cardio fitness wat minder effect heeft op je gewicht. Het kan er zelfs voor zorgen dat je aankomt. In dat geval kan je je, in overleg met je behandelaar en/of fitness instructeur, vooral gaan richten op krachttraining. Vrouwen zijn vaak een beetje terughoudend om krachttraining te doen, omdat ze bang zijn om heel gespierd te worden, maar dit zal niet zo snel gebeuren. In plaats daarvan kun je er strakker door worden.

Ik ben zwanger/wil zwanger worden. Waar moet ik op letten?

Schildklieraandoeningen hebben invloed op het verloop van de zwangerschap als de ontwikkeling van het kind. Een zwangerschap kan een schildklieraandoening uitlokken, kan de aandoening verergeren of juist tijdelijk verminderen. De schildklierfunctie wordt getest via bloedonderzoek. Hierbij worden de schildklierhormonen bepaald. Op grond van deze waarden en uw klachten wordt de behandeling vastgesteld. Als u zwanger bent kan u een grotere behoefte hebben aan schildklierhormoon en andere nutriënten zoals jodium. Het is daarom belangrijk om aan uw behandelaar te vertellen dat u zwanger bent of wilt worden.

Raadpleeg voor uitgebreide informatie over schildklieraandoeningen en zwangerschap de website:

www.schildklier.nl/schildklier/zwangerschap

Via deze website kan je ook de brochure  “schildklier en zwangerschap” bestellen.

Ik heb psychische problemen (angst, depressie, somberheid, weinig zelfvertrouwen) als gevolg van mijn schildklieraandoening. Hoe ga ik hiermee om?

Bij een trage schildklier komen psychosociale klachten vaak voor. De meest voorkomende zijn emotionele labiliteit, concentratieproblemen, nervositeit, angst, agressie en gebrek aan zelfvertrouwen. De impact hiervan op uw leven is vaak groot. Het is belangrijk er niet mee te blijven rondlopen, maar met uw behandelaar naar een oplossing te zoeken. Mogelijk bent u niet goed ingesteld op je schildkliermedicijn of is aanvullende medicatie nodig. Soms zijn klachten blijvend. Uw behandelaar, maar ook lotgenoten, kunnen u adviseren hoe u hiermee om kunt gaan zodat u kunt leren zo prettig mogelijk te leven met uw klachten. Zorg goed voor uzelf, en neem zelf de regie.

Ik heb een traag werkende schildklier en vind het moeilijk om mijn diagnose en/of klachten te accepteren. Wat kan ik doen om te zorgen dat mijn leven met deze aandoening zo prettig mogelijk verloopt?

Het hebben van een schildklieraandoening kan (blijvend) invloed hebben op uw leven en uw relaties. Na de diagnose gaan veel mensen een vergelijkbaar proces door: van ontkenning en boosheid naar acceptatie. Wat kan helpen is informatie, advies en contact met lotgenoten. Dit geldt ook voor mensen in uw omgeving. Gebrek aan energie en stemmingswisselingen kunnen grote invloed op de relaties met anderen hebben. Een vervelende fase is de fase waarin uw ziekte intensief wordt behandeld en er nog geen stabiele situatie is bereikt. Dit kan weken, maanden tot zelfs jaren duren. Steun en begrip uit de omgeving zijn van groot belang.