Copyright © 2024 Mijnschildklierwijzer · Privacyverklaring · Contact informatie
De opname van uw schildkliermedicijn in het maag/darmkanaal kan verstoord worden door gelijktijdig gebruik van multivitaminen, magnesium, calcium of ijzertabletten, maar ook door koffie en soja producten. Vertel daarom uw arts en apotheker wat u gebruikt. Neem uw medicijn minimaal een half uur voor het ontbijt in en voorkom gelijktijdige inname met bijvoorbeeld koffie, andere medicijnen of voedingssupplementen. Vraag om een duidelijke instructie van uw behandelaar. Als u klachten blijft houden, bespreek deze. Er kan iets met uw maag/darmkanaal aan de hand zijn, of u gebruikt andere medicijnen, die de opname lastig maken. Ook bestaat de mogelijkheid om uw dosering aan te passen, of een ander merk of toedieningsvorm te overwegen. U kunt met uw behandelaar bespreken wat er aan de hand is en wat voor u de beste opties zijn om meer grip te krijgen op uw behandeling.
De volgende aandoeningen of situaties kunnen de opname van of behoefte aan schildklierhormoon beïnvloeden:
Het is belangrijk uw andere aandoeningen, uw oudere leeftijd of een zwangerschap met uw behandelaar te bespreken. Als u klachten houdt, zal hij/zij onderzoeken waar dit verder nog aan zou kunnen liggen. Er kan iets anders aan de hand zijn, of u gebruikt andere medicatie, die de opname lastig maakt. Als u klachten blijft houden, is het belangrijk dit te bespreken met uw behandelaar en wat voor u mogelijke oplossingen zijn. In sommige gevallen kan het voor uw behandelaar een optie zijn om uw dosering aan te passen, of een ander merk of toedieningsvorm te overwegen. Samen kunt u op zoek gaan naar meer grip op uw behandeling.
De opname van het medicijn in maag en darm kan langzamer zijn doordat er in uw medicijn vul- en hulpstoffen zitten, zoals lactose of maiszetmeel. Welke vul- en hulpstoffen er in uw medicijn zitten, vindt u in de bijsluiter. Deze stoffen moeten ook door uw maag en darm worden opgenomen. Als u klachten heeft, maak dan een afspraak met uw behandelaar. Hij/zij zal met u onderzoeken waar dit aan zou kunnen liggen. Mogelijk bent u overgevoelig voor de vul- en hulpstoffen. Ook kan er iets met uw maag/darmkanaal aan de hand zijn, of gebruikt u andere medicatie die de opname lastig maakt. In sommige gevallen kan het een optie zijn uw dosering aan te passen, of een ander merk of toedieningsvorm te overwegen. U kunt dit met uw behandelaar bespreken. De Schildklier Organisatie Nederland houdt een overzicht bij van hulp- en vulstoffen per schildkliermedicijn.
Het effect van uw schildkliermedicijn kan worden beïnvloed door één of meer van de volgende medicijnen:
Vaak is er iets aan te doen, dus u kan dit het beste met uw behandelaar bespreken. Uw behandelaar kan adviseren uw schildkliermedicijn minimaal een half uur voor inname van uw andere medicijnen in te nemen. De anti-conceptiepil kan zorgen voor een grotere behoefte aan schildklierhormoon. Mogelijk heeft u een aandoening die de opname van uw schildkliermedicijn lastig maakt. Als u klachten blijft houden, is het belangrijk dit te bespreken met uw behandelaar en wat voor u mogelijke oplossingen zijn. In sommige gevallen kan het voor uw behandelaar een optie zijn om uw dosering aan te passen, of een ander merk of toedieningsvorm te overwegen. Samen kunt u op zoek gaan naar meer grip op uw behandeling.
De opname van uw schildkliermedicijn in het maag/darmkanaal kan verstoord worden door gelijktijdig gebruik van voeding, koffie, of supplementen zoals calcium of ijzer. Meld bij uw arts en apotheek wat u gebruikt. Deze kan u dan adviseren om uw schildkliermedicijn bijvoorbeeld op een lege maag in te nemen, minimaal een half uur voor het ontbijt, koffie en supplementen. Als u klachten houdt, is het aan te raden deze te bespreken. Er kan iets met uw maag/darm kanaal aan de hand zijn. Gebruikt u andere medicatie, dan kan dat de opname van uw schildkliermedicijn vertragen. Ook bestaat de mogelijkheid om uw dosering aan te passen, of een ander merk of toedieningsvorm te overwegen. U kunt met uw behandelaar bespreken wat er aan de hand is en wat voor u de beste opties zijn om meer grip te krijgen op uw behandeling.
De opname van uw schildkliermedicijn in het maag/darmkanaal kan verstoord worden door gelijktijdig gebruik van voeding, koffie, of supplementen zoals calcium of ijzer. Meld bij uw arts en apotheek wat u gebruikt. Deze kan u dan adviseren om uw schildkliermedicijn bijvoorbeeld op een lege maag in te nemen, minimaal een half uur voor het ontbijt, koffie en supplementen. Als u klachten houdt, is het aan te raden deze te bespreken. Er kan iets met uw maag/darm kanaal aan de hand zijn. Gebruikt u andere medicatie, dan kan dat de opname van uw schildkliermedicijn vertragen. Ook bestaat de mogelijkheid om uw dosering aan te passen, of een ander merk of toedieningsvorm te overwegen. U kunt met uw behandelaar bespreken wat er aan de hand is en wat voor u de beste opties zijn om meer grip te krijgen op uw behandeling.
Goed gebruik van uw medicijn houdt onder andere in dat u alle voorgeschreven tabletten/capsules iedere dag op een vast tijdstip inneemt. Regelmaat in dag- en slaapritme is ook belangrijk. Houd rekening met koffie en andere middelen die de opname van uw medicijn kunnen verstoren. Kies een moment op de dag dat prettig is, vraag een familielid u te herinneren, zet het in uw agenda of zet een alarm. Ook zijn er verschillende apps beschikbaar om u te helpen herinneren. Bespreek de inname van de medicatie met uw behandelaar als er vragen of klachten zijn, en wat de beste opties zijn om meer grip te krijgen op uw behandeling. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.
Wat is het individuele setpoint? Dit is uw eigen optimale waarde van twee hormonen, die door uw schildklier (T4) en uw hersenen (TSH) worden gemaakt. Het setpoint is soms pas na langere tijd behandelen vast te stellen. Uw medicijn werkt dan goed en u voelt zich beter. Neem contact op met uw behandelaar als u zich niet goed voelt. Er is vaak meer aan te doen dan u denkt. Door de behandeling aan te passen aan uw persoonlijke situatie komt u vaak dichter bij uw setpoint uit. Uw behandelaar kan overwegen de dosis aan te passen of bijvoorbeeld een ander merk of andere toedieningsvorm adviseren. Of kan u de weg wijzen naar meer gespecialiseerde hulp.
Hoe en wanneer u de medicijnen inneemt kan van invloed zijn. Het tegelijk innemen met ontbijt, koffie, of bepaalde middelen kan de opname van uw schildkliermedicijn verstoren. Het werkt vaak beter als u uw medicijn dagelijks op een vast moment inneemt. Als de klachten aanhouden, kunt u in overleg met uw behandelaar ook onderzoeken of een andere dosering kan helpen. Misschien kan een ander merk of een andere toedieningsvorm voor u nog een optie zijn. Ga ermee aan de slag om het uit te zoeken.
Bespreek uw situatie met uw behandelaar, en ga met hem/haar onderzoeken wat de oorzaak kan zijn. Het kan liggen aan hoe u het medicijn gebruikt, of het kan een lichamelijke of psychische oorzaak hebben. Ook kan het komen doordat u sinds kort een ander merk medicijn gebruikt. Het doel is om uw schildklierhormonen op een normaal niveau te krijgen, wat soms even kan duren, en dat u zich zo goed mogelijk voelt. Heeft u klachten, dan is het van belang aan de bel te trekken. Het is in veel gevallen mogelijk om uw situatie te verbeteren.
Als u uw behandeling went te verbeteren is het goed om deze 3 vragen te stellen en het overzicht van uw antwoorden op alle vragen bij de hand te hebben. Zo krijgt de arts en uzelf inzicht in uw persoonlijke situatie. Samen kunt u vervolgens onderzoeken en beslissen wat er nodig en mogelijk is om meer grip te krijgen en uiteindelijk uw persoonlijke doel te bereiken. De 3 vragen zijn:
Bent u na het gesprek nog op zoek naar andere mogelijkheden, dan kunt u contact opnemen met de Schildklier Organisatie Nederland voor tips of een specialist bij u in de buurt.
Q&A Trage schildklier en coronavirus
We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het coronavirus en het verband met een trage schildklier. Internist endocrinoloog dr. M. Castro Cabezas van het Franciscus Gasthuis & Vlietland, locatie Rotterdam beantwoordt hieronder de meest gestelde vragen hierover.
Loop ik een grotere kans op het krijgen van een corona-infectie als ik een trage schildklier heb?
Nee. De patiënten die op dit moment tot de risicogroepen behoren zijn mensen met diabetes, hypertensie (hoge bloeddruk), hart- en vaatziekten en mensen met een afweerstoornis.
Zijn er extra maatregelen die ik moet nemen om beter beschermd te zijn tegen besmetting met het coronavirus?
Nee, niet anders dan voor ieder ander persoon. Dit betekent:
– Blijf zoveel mogelijk thuis
– Ga alleen naar buiten als dat nodig is
– Ga niet op zoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid
– Als u naar buiten gaat, houdt dan ten minste 1,5 meter afstand tot anderen
– Zorg voor goede hygiënemaatregelen; was uw handen, hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg en schudt geen handen.
Is het wel veilig om een afspraak te maken voor het controleren van mijn bloedwaarden? Kan ik dat uitstellen?
De meeste artsen proberen zo min mogelijk contactmomenten met patiënten te hebben. In het geval van een traag werkende schildklier, kan de instelling ook heel goed gemonitord worden op afstand.
Het is dan wel van belang dat het bloedonderzoek altijd vóór het consult plaatsvindt; hiervoor zijn speciale maatregelen genomen in de laboratoria om zo veilig mogelijk bloed af te nemen. Zonder laboratoriumuitslagen is het onmogelijk om over de instelling van de schildklier met uw behandelaar te praten. Op basis van wat u vertelt en de uitslag van het laboratoriumonderzoek kan uw arts een goed advies geven en eventueel de dosering of behandeling aanpassen.
Worden mensen met een trage schildklier ernstiger ziek bij een corona-infectie dan gezonde mensen?
Op dit moment is daar nog niets over bekend of naar voren gekomen. Dat zal onderzoek moeten uitwijzen.
Hoe herken ik de klachten bij mijzelf die kunnen wijzen op een corona besmetting?
Net als bij ieder ander persoon: koorts boven de 38 graden Celsius en/of verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, keelpijn en lichte hoest en/of kortademigheid/benauwdheid. Kortademigheid/benauwdheid is een serieus symptoom en kan, in het geval van een corona-infectie, vrij snel tot ernstige klachten leiden.
Maar een infectie kan ook zeer mild verlopen. Dit geldt voor ongeveer 70-80% van de gevallen waarbij ook klachten als snotterigheid, niezen, loopneus kunnen optreden.
Ik voel me niet altijd goed, terwijl mijn bloedwaarden wel op orde zijn, wanneer moet ik melden dat ik klachten heb?
Hou vooral uw temperatuur in de gaten. Bij een temperatuur van 38 graden Celsius of hoger en/of hoesten en/of benauwdheid, overleg dan met uw behandelaar.
Wat kan ik doen als mijn apotheker niet meer hetzelfde merk medicijnen kan leveren?
Als je goed bent ingesteld, is wisselen van medicijnmerk (of fabrikant) ongewenst. Als de apotheker hetzelfde merk niet meer kan leveren, kan een overstap plaatsvinden naar een beschikbaar middel, wat voor een korte periode niet erg is. Zou dat een aantal weken of langer het geval zijn, dan kan overwogen worden om extra bloedonderzoek te doen om de instelling te controleren en zonodig bij te stellen.
Als ik zou ziek worden, heeft dat gevolgen voor het nemen van mijn medicijnen voor de schildklier?
Wanneer u een paar dagen de schildklier medicatie niet kunt slikken, hoeft dit niet meteen tot klachten te leiden. Als u een paar dagen uw medicatie niet kunt innemen en daarna wel, hoeft u de gemiste doseringen niet in te halen, maar pakt u de draad weer op. Wanneer dat langer dan 2-3 dagen duurt kan de instelling gaan schommelen en kunt u klachten krijgen. Dus duurt dit om wat voor reden dan ook langer dan 2-3 dagen, moet u contact opnemen met uw behandelaar.