Dosering & gebruik van uw schildkliermedicijn

Hoe weet ik of ik de juiste dosering gebruik?

Voor het vinden van de juiste dosis bij start van de behandeling zijn vaak weken tot maanden nodig. De behandelaar kan via een bloedtest bepalen of uw schildklierhormoon normaal is geworden. De ideale dosis schildkliermedicijn varieert sterk per persoon. De een heeft voldoende aan 25 µgr per dag, terwijl er ook patiënten zijn die acht keer zoveel nodig hebben om van hun klachten af te komen.

Zit in ieder tablet van mijn schildkliermedicijn de dosis schildklierhormoon die op het etiket staat?

Ja, alle medicijnen worden volgens een streng proces geproduceerd. Bij tabletten en capsules van uw schildkliermedicijn mag de hoeveelheid werkzame stof wel iets afwijken van de sterkte op het etiket. Doordat de levothyroxine wordt gemengd met vul- en hulpstoffen, kan het gehalte levothyroxine per tablet afwijken tot maximaal 10 procent van de sterkte op het etiket. Bij gelcapsules is dit maximaal 5 procent.

Welke dosering/dosis moet ik aanhouden als ik overstap op een ander schildkliermedicijn?

De meeste patiënten met een traagwerkende schildklier kunnen goed ingesteld worden op hun schildkliermedicijn. Wisselen is dan niet nodig. We raden u aan om niet te veranderen van medicijnen zonder overleg en de beoordeling van uw behandelaar.

Bij blijvende restklachten en in overleg met uw behandelaar kan overwogen worden over te stappen naar een ander schildkliermedicijn.  Het is daarbij belangrijk dat u samen met uw behandelaar zorgvuldig in de gaten houdt hoe het met u gaat zodat uw behandelaar de juiste dosering kan vinden.

Kortom:

  1. Neem altijd de door uw behandelaar voorgeschreven dosering.
  2. Stap niet zelf over op een ander schildkliermedicijn. Overleg met uw behandelaar of dit nodig is.
  3. Pas niet zelf uw dosis aan, maar laat dit door uw behandelaar beoordelen  op basis van de  laboratorium bloedwaarden.

Ik gebruik dezelfde dosis bij overstap naar een ander schildkliermedicijn, maar krijg klachten. Wat kan ik doen?

De meeste patiënten met een traagwerkende schildklier kunnen goed ingesteld worden op hun schildkliermedicijn. Wisselen is dan niet nodig. We raden u aan om niet te veranderen van medicijnen zonder overleg en de beoordeling van uw behandelaar.

Bij blijvende restklachten en in overleg met uw behandeld arts kan overwogen worden over te stappen naar een ander schildkliermedicijn. Het is daarbij belangrijk dat u samen met uw behandelaar zorgvuldig in de gaten houdt hoe het met u gaat.

Krijgt u klachten? Meld deze dan bij uw behandelaar. Pas niet zelf uw dosis aan, maar laat dit door uw behandelaar beoordelen.

Voor een goed gesprek is het handig mijnschildklierwijzer in te vullen en mee te nemen naar uw behandelaar.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn schildkliermedicijn niet vergeet in te nemen?

Om uw medicijn goed zijn werk te laten doen, is het van belang dat u zich aan de instructie van de behandelaar houdt en het niet vergeet in te nemen. Neem uw medicijn iedere dag op een vast tijdstip in en zorg voor regelmaat in dag- en slaapritme. Neem daarnaast uw medicijn minimaal een half uur voor het ontbijt in en voorkom gelijktijdige inname met bijvoorbeeld koffie, andere medicijnen of voedingssupplementen. Vraag uw partner of familielid u te helpen herinneren of zet een alarm. Gebruik een “weekdoos” of installeer een app op uw telefoon om te zien of u uw medicijnen ingenomen hebt. Bespreek uw medicatie-inname met uw behandelaar.

Waar kan ik terugvinden hoe ik mijn schildkliermedicijn moet innemen?

Raadpleeg voor gebruik de bijsluiter en uw apotheker, en volg de instructie van uw behandelaar. Neem uw medicatie iedere dag op hetzelfde tijdstip in, op een lege maag en bij voorkeur minimaal dertig minuten voor het ontbijt. Sommige medicijnen of supplementen kunnen de opname verstoren. Neem daarnaast uw medicijn minimaal een half uur voor het ontbijt in en voorkom gelijktijdige inname met bijvoorbeeld koffie, andere medicijnen of voedingssupplementen. Raadpleeg uw behandelaar als u twijfelt hoe u uw medicatie moet innemen.